Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα






Βρήκα συνταγή για μελομακάρονα χθές στην Miss Bloom  και ξετρελάθηκα!!!Τα έφτιαξα με μεγάλη επιτυχία και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.Μύρισε το σπίτι Κανελο-Γαρύφαλλα!!!!


                              Η συνταγή είναι της κ.Ειρήνης Συνατσάκη.


Υλικά για 55-60 μελομακάρονα
8 φλυτζάνια Αλεύρι
2 κουτ. γλυκού κοφτά Μπέικιν Πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κοφτό Σόδα
ελάχιστο Αλάτι
3 φλυτζάνια Λάδι
1 φλιτζάνι Ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι Χυμός Πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι Κονιάκ
1 κουτ. σούπας Κανελο-Γαρύφαλλα κοπανισμένα
200 γρ. Καρύδια κοπανισμένα
και 200 γρ. Καρύδια ολόκληρα

Σιρόπι:
1/2 κιλό Μέλι
1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι Νερό

Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα:
Χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελο-γαρύφαλλα τα κοπανισμένα. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την σόδα.
Αν μας πέσει λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν μας πέσει πολύ, λαδώνουμε τα χέρια μας για να μαλακώσει η ζύμη.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε 1 1/2 ώρα να ξεκουραστεί και μετά ξαναζυμώνουμε. Πλάθουμε τα μελομακάρονα βάζοντας μέσα ένα ολόκληρο καρύδι. Αντί να χαρακώσουμε το μελομακάρονο, ακουμπάμε την μια πλευρά του στον τρίφτη.
Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου. (Αυτός ο χρόνος είναι για σχετικά μικρά μελομακάρονα)

Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, το μέλι και την ζάχαρη, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται και αφήνουμε 4-5 λεπτά να βράσει.

Για το σιρόπιασμα:
1ος τρόπος: Όταν το σιρόπι είναι ζεστό από την φωτιά ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα και τ' αφήνουμε 1-2 λεπτά για να μην γίνουν πολύ γλυκά. Τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια κοπανισμένα και λίγη κανέλα.

2ος τρόπος: Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, ενώ είναι ζεστά και τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι (το πίνουν όλο σχεδόν) γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές (και πάλι στο τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.)

TIP: Για όσους θέλουν τα μελομακάρονα τους πιο μελωμένα, προσθέτουμε στο αλεύρι και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, γιατί το σιμιγδάλι βοηθάει το μελομακάρονο να ρουφήξει περισσότερο σιρόπι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου