Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα Μπακλαβάς / Baclavas




Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα!Η δική μας βασιλόπιτα είναι ο μπακλαβάς!!!Οι παραδόσεις έρχονται απο την παλιά πατρίδα μας, την Μ.Ασία και εξακολουθούμε να τηρούμε κατά γράμμα αυτά που βρήκαμε απο τους προγόνους μας.Το βράδυ όταν αλάζει ο χρόνος κόβουμε την βασιλόπιτα. Πρώτα την γυρνάμε τρείς φορές βάζουμε πάνω της ότι χρυσό κόσμημα φοράμε και λέμε τα κάλαντα. Στην συνέχεια  μοιράζουμε τα κομμάτια.Πρώτα ο Αγιος Βασίλης και ο Χριστός, μετά το σπίτι, οι δουλειές του νοικοκύρη και έπειτα τα μέλη της  οικογένειας κατά ηλικία.Όποιος βρεί το φλουρί έχει τύχη και καλή χρονιά!!!


Βασιλόπιτα Μπακλαβάς



Υλικά (ταψί 38 εκ.)
1 κ. νοπά φύλλα
250 γρ. βούτυρο φυτίνη
1 κ. καρύδια
500 γρ. ζάχαρη
Κανέλα όσο θέλουμε
Αμύγδαλα ωμά ανάλατα



Σιρόπι
4 ποτ νερό
2 ποτ. ζάχαρη
1 λεμόνι στιμένο (βάζουμε και τις φλούδες μέσα)
Κανέλα
Γαρύφαλο

Τα βράζουμε όλα μαζί  (ίσα ίσα να πάρει βράση)



Εκτέλεση
Αλοίφουμε το ταψί βούτυρο με ένα πινέλο πρώτα.
Ανά δύο φύλλα ξαναλοίφουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε το μείγμα (καρύδια χοντροκομμένα , ζάχαρη, κανέλα -αφού τα έχουμε περάσει στο μπλέντερ- μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα.
Το τελευταίο φύλλο διαλέγουμε να είναι το καλύτερο δηλ. να μην είναι σπασμένο για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα και γυρίζουμε τις άκρες απο μέσα.Και το αλοίφουμε βούτυρο απο πάνω.
Στην συνέχεια στολίζουμε την βασιλόπιτα με τα αμύγδαλα γύρω γύρω και βάζουμε τον χρόνο που έρχεται!
Το βάζουμε στον φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς, μέχρι τα φύλλα να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

βγάζουμε την βασιλόπιτα ζεστή και ρίχνουμε σιγά σιγά (για να μην μας φύγουν τα αμύγδαλα) παντού το σιρόπι κρύο.
Ρίξτε πολύ σιρόπι θα το αποροφίσει όλο σε λίγη ώρα.

Μην ξεχάσετε ανάμεσα στα φύλλα να τοποθετήσετε το φλουρί (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο)

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά να έχουμε!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου