Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά / Fried cod-fish served with a garlic sauce


Το εθιμοτυπικό φαγητό για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μπακαλιάρος  συνδυασμένος με την «αρωματική» σκορδαλιά!!!



Υλικά
για τον μπακαλιάρο
2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι


Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο
Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες. Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό, να τυλιχτούν τριγύρω και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.

Για τη σκορδαλιά
Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Την φυλάτε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή.

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ingredients

  • Salted, dried cod-fish
  • 1 tin of beer
  • all purpose flour
  • salt
  • 2 medium garlic cloves
  • 2 day-old slices of bread
  • 2 tbl oil
  • 1 handful of walnuts
  • salt and white pepper
  • 1 tsp vinegar
  • parsley (optional)

Methods/steps

  1. Remove the skin on the cod-fish.  Let the dried fish soak in water for 24 to 36 hours.  Make sure to change the water 3-4 times during the soaking period, to ensure the fish retains all its flavour.
  2. Prepare the batter: in a bowl stir enough flour into the beer, till you achieve a batter thick enough to  coat the fish.  If necessary, season.
  3. Bring a large quantity of oil to heat in a non-stick frying pan.  When oil is hot, slip the coated fish in.  Take care, it will spatter, so take the necessary precautions, and make sure children are not standing too close!
  4. It is preferrable to prepare the garlic sauce from the previous day, to allow the flavours to develop.  Store, well covered, in the fridge.
  5. For the garlic sauce:  in a food processor place the bread, garlic, salt, vinegar, nuts and start processing.  While the machine is on, pour the oil in a steady, slow stream onto the rest of the ingredients.  Once the ingredients are emulsified, taste, and season as preferred.
  6. I haven't given exact amounts of the ingredients.  I have noted the ingredients used, and each time I prepare it, I taste and adjust according to our personal preferrence.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου