Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Homemade bread / Ζυμωτό ψωμί


Και σε ποιόν δεν αρέσει το ζυμωτό, ζεστό, σπιτικό ψωμάκι! Μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας εύκολα και οικονομικά!!!...  



Υλικά για 6-8 άτομα

  • 2 φλιτζάνια λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ¾ του φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία 

01 Ρίξε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακάτεψε καλά. Φρόντισε να μην είναι καυτό το νερό, αλλά χλιαρό για να μην  "χαλάσει" τη μαγιά. Άφησε για 5-10 λεπτά στην άκρη
02 Ρίξε τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά, σιγά το λευκό και το αλεύρι ολικής άλεσης
03 Ανακάτεψε καλά μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη

04Ζύμωσε τη ζύμη με τις γροθιές σου δυνατά για 5-10 λεπτά. Μπορεί να κολλάει στο χέρι αρκετά όμως θα καταφέρεις να τη στρώσεις στη φόρμα, βρέχοντας ελαφρά τα χέρια σου σε νερό

05Βουτύρωσε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλε μέσα το ψωμί. Άφησε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει

06Ψήσε στους 200oC για 45 λεπτά με μία ώρα

07Βγάλε από το φούρνο, άφησε το ταψάκι να κρυώσει μερικά λεπτά και ξεφόρμαρε







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου