Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Aromatic oil / Αρωματικά λάδια DIY


Πολλές φορές  αρωματίζω το ελαιόλαδο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και εσείς. Μπορείτε να έχετε τα βότανα σε μικρά γλαστράκια στο μπαλκόνι σας ή στην αυλή σας. Δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, μόνο ήλιο και νερό και τα έχετε διαθέσιμα κάθε στιγμή. 



Τα υλικά που χρειάζεστε είναι ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα λίτρο ελαιόλαδο και τα βότανα ή τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε. 
Σε κάθε περίπτωση, βάζετε το λάδι στο μπουκάλι, προσθέτετε τα βότανα και τα μπαχαρικά, κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2-4 εβδομάδες.
 Μετά από αυτό το διάστημα, το λάδι θα έχει αρωματισθεί και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι όμως να το χρησιμοποιείτε ωμό και όχι στο μαγείρεμα.
Να προσέξετε το μπουκάλι και όλα τα βότανα να είναι πλυμένα και στεγνά.


Μερικές μόνο από τις επιλογές σας είναι: 

Δεντρολίβανο – μαύρο πιπέρι  3 κλαράκι δεντρολίβανο και 7 κόκκοι μαύρο πιπέρι θα σας δώσουν ένα αρωματικό λάδι, ιδανικό για ψητά κρέατα και ψάρια.
Μπούκοβο  2 κουταλιές μπούκοβο μέσα στο λάδι και θα έχετε ένα καυτερό λάδι, ιδανικό για να φτιάξετε νόστιμη τυροκαυτερή.
Δυόσμος ή βασιλικός  ½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού θα σας δώσουν λάδι ιδανικό για ρύζι, μακαρόνια ή βραστές πατάτες.
Θυμάρι  3 κουταλιές της σούπας θυμάρι μέσα στο λάδι και θα έχετε ένα αρωματικό λάδι ιδανικό για παξιμάδια, φέτα (ωμή ή ψητή), καθώς και ψητά κρέατα ή μαρινάτες.




Μερικές ιδέες:

  1. Μπορείτε να φτιάξετε βινεγκρέτ ή οποιοδήποτε ντρέσσινγκ για σαλάτες, αντικαθιστώντας το απλό ελαιόλαδο της συνταγής με αρωματικό λάδι.
  2. Ακόμη μπορείτε να σοτάρετε κρέας, ψάρι ή λαχανικά σε λίγο αρωματικό λάδι για να περάσει η γεύση του μυρωδικού στο μαγείρεμα.
  3. Πολύ ωραία ιδέα είναι να περιχύσετε βρασμένες πατάτες (όσο είναι ζεστές) ή ψημένο ψάρι ή κοτόπουλο.
  4. Δοκιμάστε το ακόμη με ψημένο τυρί (κατσικίσιο, χαλούμι ή φέτα) ή σε ψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου