~~~Σήμερα λέω να φτιάξουμε σπανακόπιτα αυθεντική, παραδοσιακή, πεντανόστιμη, με το ωραίο χρυσοκίτρινο της φύλλο!!!
Έτσι ακριβώς όπως την φτιάχνει και η μαμά μου!!!~~~
Τι χρειαζόμαστε:
Για τα φύλλα
Για την γέμιση
- 1 κιλό αλεύρι
- Αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 5 κουτ. σούπας ξύδι
- Νερό
Για την γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 3-4 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
- Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
- Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνηθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι."Τρίβουμε" με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
- Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
- Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει από το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
- Απλώνουμε από πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
- Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Λαδώνουμε από πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς.
Εάν είστε φαν των πιο δυνατών γεύσεων μπορείτε να προσθέσετε μάραθο, καυκαλίθρες κι ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου