Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Lamb fricassee with wild greens / Αρνάκι φρικασέ με άγρια χόρτα


Έφτιαξα ένα πεντανόστιμο φρικασέ, που όλοι έγλειφαν τα δάχτυλα τους.Τα χόρτα τα μάζεψα εγώ από έναν απέραντο κάμπο. Αγριοράδικα, ελενίτσες, αγριοπρασάκια, αστεράκια, παπαρούνες, ζοχούς.. Μπορείτε να το φτιάξετε (αν δεν τρώτε αρνί)  με κατσικάκι.




Υλικά για 8-9 μερίδες
2.500 γρ. αρνάκι γάλακτος
1,5 κιλό χόρτα άγρια –του βουνού-
ένα ξερό κρεμμύδι τριμμένο
5-6 κλαράκια άνηθο – μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι



Για το αβγολέμονο θα χρειαστούμε :
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 λεμόνια (μόνο τον χυμό τους)


Εκτέλεση:Πλένουμε το κρέας, το ραντίζουμε με λίγο ξύδι και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μόνο του.Περνάμε το κρεμμύδι με τον άνηθο στο μούλτι και το αλείφουμε στο αρνί.Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα με το ζουμάκι του και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα γυρίζουμε 2-3 βόλτες και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις τα τσιγαρίσουμε ρίχνουμε στο κρέας με το ζουμάκι του,  αλάτι, πιπέρι και νερό ίσα να σκεπάζεται το φαγητό. 'Ίσως στην πορεία να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να γίνει καλά το κρέας.(ίσως και παραπάνω)
Βράζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα χόρτα  με 2 κουταλιές αλάτι. Σε ένα τέταρτο με 20 λεπτά τα δοκιμάζουμε και εάν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε καλά.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, βάζουμε από πάνω τα βρασμένα χόρτα  και τα ραντίζουμε με λίγο από το ζουμάκι του φαγητού. Βράζουμε μαζί περίπου ένα τέταρτο για να ενωθούν οι γεύσεις. Μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε από την φωτιά και με προσοχή παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζουμάκι για να το ρίξουμε στο αβγολέμονο.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους, χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών, ξαναχτυπάμε και ρίχνουμε το ζουμάκι από το φαγητό που είχαμε κρατήσει, ανακατεύουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα χόρτα, προσέχοντας να πάει παντού και ανακατεύοντας τα χόρτα με πολύ μεγάλη προσοχή. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να πάει το αβγολέμονο μέσα στο φαγητό και σερβίρουμε αμέσως για να μην κρυώσει.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου